Велико Търново е център на тържествата, посветени на 114 години от обявяването на Независимостта на България.

Тържественият ден започна със света литургия, която бе отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в Църквата „Св. 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.

Вижте снимки на старопрестолната ни столица отвисоко:

Бе извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. На крепостта “Царевец“ с военен ритуал бе издигнато националното знаме.

Гостите и жителите на Велико Търново поднесоха венци и цветя на Пирамидата на Независимостта - мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 г.

В тържествено шествие се включиха повече от 500 ученици от великотърновските училища, гости и граждани, както и участниците в 15-ото издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника „Майка България“ бе поднесен гирлянд от цветя в знак на преклонение.

Празникът в града ще завърши с тържествена заря-проверка, с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации.