През последните дни в световните медии се изписа излючително много за съмнителния инцидент на Михаел Шумахер (Ферари) по време на квалификацията на пистата “Монте Карло” за Гран при на Монако миналата събота. Днес мениджърът на Шумахер Вили Вебер нападна един от съдиите Хоакин Вердегей, който вчера обясни в детайли защо германеца е бил наказан. Вердегей е вицепрезидент на испанската федерация по моторспорт и е един от тримата стюарди, които са били на работа миналия уикенд в Монако.

“Този човек е испанец и сънародник на Алонсо”, заяви Вебер. “Не беше много умно от негова страна да разказва на всички за мнението си. Според Вердегей Шумахер бил натиснал спирачките 50% повече от обикновено. Естетсвено, че ще ги натисне повече. Шумахер е трябвало да направи това след като е изгубил контрол над своя болид. Това е напълно нормален процес. Всеки който кара автомобил знае това. Доказателствата на ФИА са пълна шега. Нито един от тези комисари някога е сядал в автомобил от Формула 1, а Михаел кара в Гран при повече от 15 години. Можете да попитате Кумчо Вълчо какво прави Червената шамчица наппоследък”, допълни с усмивка той.

""От своя страна испанския комисар вчера обясни: “Взимането на решението в събота вечер беше труден процес. Нямахме право на грешка и не искахме да разваляме репутацията на Шумахер. Не знаем със сигурност дали маневрата му беше умишлена, но на завоя Раскас през целия уикенд, той не е правил нищо подобно. От телеметрията ясно се вижда, че Шумахер натиска спирачките с 50% по-голямо усилие отколкото в другите обиколки. Той губи контрол докато се движи с 16 км/час. После прави няколко абсолютно ненужни опити за овладяване на колата. Двигателят изгасна, защото той искаше това. Ако Михаел в действителност се беше ударил в бариерите, може би щяхме да приемеме, че инцидентът е плод на случайност. Но при създалите се обстоятелства нямахме друг избор и трябваше да го накажем”, обясни Хоакин Вердегей.

Снимка: F1racing.net

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ