Международният апелативен съд на ФИА отхвърли жалбата на Макларън-Мерцедес за резултатите от Гран при на Бразилия, съобщиха официално от федерацията. След дълго заседание и изслушване продължило цели два дни, четиримата независими съдии обявиха, че Кими Райконен (Ферари) остава световен шампион във Формула 1. 

Според ФИА, жалбата на Макларън е немислима (недопустима). Съдиите на ФИА потвърдиха решението на комисарите от Бразилия, че точната температура на горивото в колите на БМВ и Уилямс и тази на атмосферата трудно може да се определи.    

Както е известно, екипът на “Сребърните стрели” обжалваха решението на стюардите от Гран при на Бразилия, които не наказаха отборите на БМВ и Уилямс-Тойота заради подозрение в използване на гориво с по-ниска температура от разрешената в правилата. Пилотите на двата тима Ник Хайдфелд, Нико Розберг и Робърт Кубица заеха съответно четвърто, пето и шесто място на финала в Сао Пауло, а победата и титлата грабна Райконен. Така Люис Хамилтън (Макларън-Мерцедес), който финишира седми зад колите на баварците и Розберг загуби трофея само с една точка. Макларън се надяваха ФИА да класира Хамилтън четвърти на “Интерлагос” и дебютантът да спечели короната във Формула 1 с една точка аванс пред “Айсмен” в крайното класиране за 2007 година.

""

Днешнето решение беше взето след дълго засеадние на четиримата независими съдии - Джон Касиди (САЩ), Василис Кусис (Гърция), Жозе Македо (Португалия) и Жан Стовичек (Чехия).

През септември заради супер шпионския скандал във Формула 1 между Ферари и Макларън, ФИА наказа британците с рекордна глоба от 100 милиона долара. Освен това, федерацията дисквалифицира Макларън от шампионата при конструкторите и така Ферари спечелиха и този трофей за сезона предсрочно.

В следващите седмици се очаква и развитие по шпионската афера между Рено и Макларън. Французите са обвинени, че са имали достъп до секретна информация на Макларън предоставена им от бивш служител от екипа на Рон Денис.    

 

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта www.formula1.bg

""