Бившият дизайнер на Макларън-Мерцедес и настоящ такъв на Ред Бул Ейдриън Нюи е на мнение, че шпионските саги във Формула 1 през тази година са били преувеличени. Специалистът отбеляза, че в спорта винаги е имало подобни случаи, като това, че едва през този сезон са били установени, не означава, че преди не ги е имало.

 

"Такива неща винаги са били и ще продължават да бъдат част от спорта", коментира 48-годишният британец.

 

Както е известно, Макларън бяха изключени от шампионата при конструкторите, като им бе наложена глоба от 100 милиона долара по-рано през тази година. Тогава бе установено, че британците са притежавали и използвали данни на Ферари, които са се разпростирали на 780 страници конфиденциална информация изтекла от инженера на Ферари Найджъл Степни, който е установил тайни контакти с бившия главен дизайнер на Макларън Майк Кулън.

 

Във втория скандал за годината бе замесен и тимът на Рено, който ще се изправи пред Световния автомобилен съвет на 6 декември, за да отговаря по новия шпионски скандал, свързан с пренос на техническа информация от Макларън в края на 2006 година.

 

По този повод Нюи коментира: "Истината е, че досега е имало ужасно много служители, които са взимали данни със себе си, когато са преминавали на работа от един отбор в друг. Разликата е, че преди тези хора не бяха следени и съответно не бяха санкционирани. Моето лично мнение, че всеки може да запомня информации и да ги съхранява в паметта си, като това ще бъде честно, но записи в електронен формат трябват да бъдат санкционирани", допълни той.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта www.formula1.bg

""