Patrouille des Glaciers (Глетчерен патрул) е едно от най-тежките и най-престижни състезания по ски-алпинизъм в света.

То се провежда в края на април на всеки две години, а тази точните дати на проявата бяха 25-28 април.

Какво точно представлява:

Надпревара, организирана от швейцарската армия и провеждаща се в кантона Вале, в Пенинските Алпи. Началото е от популярния курорт Цермат, преминава през Арола и завършва във Вербие (има къс вариант само от Арола до Вербие).

По въздух разстоянието е 53 километра, но за участниците, които трябва да показват своите ски и катерачни умения, те се превръщат в 110 километра планински терен, при който преминават общо над 8000 хиляди метра денивелация – 3994 метра положителна (изкачване) и 4090 отрицателна (слизане).

Състезанието е отборно, като всеки отбор, който тук се нарича патрул, е съставен от по трима души. От начало то е било само за наземните военни сили на Швейцария, но от 1984 година, когато то е възродено след известно прекъсване, вече се включват и цивилни отбори.

С годините то придобива огромна популярност като през 2004 година се записват общо 2934 състезатели (60 процента цивилни и 40 процента военни), като 984 от тях заявяват участие за дългия маршрут. Две години по-късна за първи път бива надхвърлена и бройката от 1000 участници в дългия вариант на трасето.

Тази година обаче е на път да претърпи провал. Преди последния ден, организаторите решиха да спрат състезанието заради повишена лавинна опасност. От 1984, когато е подновено (всъщност първите надпревари са по време на Втората световна война),  то е било прекратявано или не се е състояло два пъти – през 1986-а и 2002 г.

Важно е да се уточни, че в множеството от случаите всъщност отборите не преминават маршрута за три дни, колкото трае състезанието и рекордът дори е 5  часа и 52 минути.