Калоян Махлянов-Котоошу записа шеста победа на последния за сезона класически турнир по сумо "Кюшю башьо" във Фукуока.

Неприятност обаче сполетя другия българин Даниел Иванов-Аоияма, който бе принуден да прекрати участието си заради травма в левия крак.

Петият "маегашира" на Изтока е получил разтежение на връзки в коляното и днес не успя да излезе на дохиото срещу "одзеки" Кисеносато, който получи бяла точка без борба.

Даниел се представяше много добре във Фукуока и след първата седмица от надпреварата беше с актив от шест победи и две загуби. Контузията на 187-килограмовия български гигант не е много сериозна, но му е препоръчано да не се подлага на каквито и да е натоварвания в продължение на десет дни.

Калоян Махлянов днес използва хватката "котенаге" и повали по гръб съперника си Хомашо. Българският Гъливер има актив от 6 победи и 3 загуби. Той е в положение "кадобан" и се нуждае от 8 успеха, за да гарантира запазването на ранга си "одзеки".

Хакухо вече е едноличен лидер, след като пребори Мьогирю и е единственият състезател, който няма загуба след деветия кръг. Другият непобеден до днес сумист Гоейдо отстъпи пред "йокодзуна" Харумафуджи.

Утре на Котоошу му предстои трудна борба срещу Кисеносато, а 169-сантиметровият Тойоношима ще се опита да спре победния ход на Хакухо.