Българският национален отбор по борба в класически стил трябва да вземе поне един медал и две квоти за олимпийските игри през 2012 година, заяви старши треньорът Стоян Добрев за БТА.

На излитане за Истанбул, където следващата седмица започва световното първенство по борба, той каза, че в отбора  има настроение, а състезателите са здрави и имат сили да постигнат очакваните резултати.

"Надяваме се всичко да протече нормално. Подготовката в Полша и Унгария беше тежка. Момчетата се справиха добре, здрави са и са готови да се реализират до край в името на голямата цел. Винаги преди Олимпийски игри първенствата са доста натоварени и всички са амбицирани, защото тук се дават квоти. Който спечели сега, си спестява останалите усилия. Ние гледаме реално на нещата и се надяваме да вземем поне един медал и една или две квоти. Всяко състезание е само за себе си и няма нищо невъзможно. Всичко е въпрос на шанс и даване на максимума от всеки един състезател. Дадат ли го, искат ли, няма начин да не се получи. Напълно възможно е да повторим силното представяне от европейското първенство, но това зависи от самите момчета. Ние сме работили само в тази насока. В отбора има настроение, но всеки си дава сметка какво голямо препятствие ни чака в Истанбул", заяви Стоян Добрев.

Българските национали ще срещнат сериозна конкуренция от цялата планета в набиращото все повече участници световно първенство по борба. Квоти ще бъдат раздавани за двамата състезатели на финала, както и на тези, които се борят за 3-5 място. Ако не успеят да постигнат целите си в Истанбул, българите ще имат възможност да го направят пред родна публика през 2012 година.

"Турция има доста силни традиции в класическата борба, така е и във всички бивши съветски републики. Те са основните ни конкуренти на шампионата. Като възможност е добре да имаме шанса да печелим квоти и пред собствена  публика, защото тук разчитаме много на психологията. Моята мечта обаче е да си свършим по-голямата част от работата в Истанбул", добави Добрев.

Сребърният ни медалист от европейското първенство в категория до 60 кг – Иво Ангелов , дори изрази увереност, че може да стигне и до златния медал.

"Подготовката беше доста тежка, но сега се чувствам много добре. Добре сме физически. Надявам се целият отбор да се представи на обичайното високо ниво и да вземем възможно повече визи за Лондон. Настроен съм добре психически, отпуснат съм и се надявам да няма никакви проблеми на световното първенство. Надявам се подготовката да е била добра и турнирите да са били достатъчни. Аз вярвам в себе си и мисля, че имам сили да стана първи", заяви Ангелов.