Отново ръст на новозаразените с коронавирус у нас в рамките на денонощие, при това при значително по-малък брой извършени тестове.

Новите 112 случаи са при направени над 1500 проби. Така общо случаите на заразата у нас надхвърлиха 4600. 18 души са излекувани през последното денонощие, но за жалост има и смъртен случай – на 78-годишна жена със сърдечно и бъбречно заболяване. Така общият брой на смъртните случаи става 216.

Появи се и ново огнище на заразата - вагонно-ремонтният завод в град Септември, където 12 работници са дали положителни проби.             

Снимка: btvnovinite.bg

Тази неделя в 10:00 ч. сутринта са изведени всички служители, след доказване на 12-те положителни проби, за да може заводът да бъде изцяло дезинфекциран. 

Положителните проби са на работници на възраст между 41 и 61 годишна възраст, които живеят в околните населени места. В предприятието работят 1500 души.

Всички работници с положителни проби от завода в Септември вече са поставени в домашна изолация. Все още не ясен източникът на масовото заразяване.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента се прави епидемиологично проучване, поставят се лицата под карантина, издирват се контактните им лица и им се връчват предписания за карантина“, обясни Ирина Атанасова от РЗИ-Пазарджик.

През целия ден в завода течеше дезинфекция. Служителите са притеснени.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ами, не е добре. Коментираме, всеки се оплаква, ще останем без заплати, без пари ще останем, като не се работи", казва шофьорът Иван Тодоров.

Засега не е ясно докога заводът ще остане затворен.

Снимка: btvnovinite.bg

Други три от новите положителни проби пък са на деца от столичната 185-а детска градина в квартал „Дружба“. Предполага се, че разпространението на вируса е започнало от заразена майка на едно от децата. В понеделник детската градина ще бъде затворена за дезинфекция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първото дете беше установено в събота и по най-бързия начин контактната група от 19 деца и 4 служителя бяха направени PCR тестове. Още два се оказаха положителни“, разкрива Милена Русинова, директор на 185 ОДЗ „Звездичка“ в София.

Снимка: btvnovinite.bg

В Бургаска област има 8 нови заразени - 7 от тях в Бургас. Няма нови положителни проби в Царево, след като имаше съмнения за зараза сред персонала на заведение. Това доведе до спиране на тържеството на абитуриенти.

Този понеделник пък се очакват пробите на работещите в Завод за автомобилни части в Смолян, който организира изследване  с PCR тест на всички 750 служители.

До масовото тестване се стигна след установяване на 7 положителни проби за последните две седмици.

През последните 24 часа са регистрирани и нови 3 случая на заразени медицински лица - двама лекари и една медицинска сестра. Така общият брой на заразения медицински персонал е 392 души.