„До момента това, което знаем, за наличните лаборатории за проследяване на зарази и инфекции са свързани главно с контрола на нормални заболявания. Това са проекти, които се разработват от години, включително и с участие на руската страна, която се оттегли през 2015 г. година от участие в тях. Не става дума за никакви биолаборатории, които имат за цел да ни унищожат и да ни заразят“.

Това коментира ръководителят на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините д-р Аспарух Илиев по повод спекулациите по темата има ли биолаборатории на Съединените щати в Украйна.

„Надявам се разхлабването на мерките да не изиграе лоша. Важното е да останем нащрек и да сме внимателни, независимо от това дали има мерки или не. Просто да мислим и да разсъждаваме“, коментира Илиев.

„Вече има няколко медикамента за коронавирус, продължават да са налични. Интересното, което наблюдаваме и в Съединените щати, и в Европейския съюз засега се предписва сравнително малко. Това е известен ефект, тъй като се оказва, че индикациите за предписването му са доста тесни. Главно се препоръчва за хора с потиснат имунитет и хора в рискови групи. Засега изглежда, че тези хора не го получават в голямо количество, в което предполагахме, че ще им плаща добре“, каза специалистът по ваксини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!