Вицепремиерът и министър на външните работи Мария – Габриел официално откри събитието „Кариера и живот – защо в България?“ в София. Форумът се организира от кариерната платформа Bulgaria Wants You и на него присъстват 85 от водещите работодатели в страната.

Идеята на организаторите Иван Христов и Андрей Арнаудов е да мотивират присъстващите да се развиват в България, като ги запознаят с възможностите за кариера, които компаниите у нас предлагат.

„Моят отговор на въпроса „Кариера и живот – защо в България?“ има три аспекта: Първо, ключовата роля на талантите в сферата на иновациите в България. Второ, видът иновации, върху които следва да насочим вниманието си. И трето, как да направим така, че България да се превърне в една от най-динамичните иновационни екосистеми в Югоизточна Европа. Смятам, че е важно да направим България привлекателна, за да изберат талантите да развиват кариерата си у нас. Тук ролята на образованието е ключова. Гордея се, че имаме три български университета, които са членове на Европейската мрежа на иновативни висши учебни заведения: Тракийски университет Стара Загора, Технически университет-Габрово и Технически университет-София. България може да бъде привлекателна както за младите българи, така и за чуждестранните иноватори и инвеститори. Ето защо е важно изграждането на мрежи и контакти, улесняващи достъпа и на талантите от чужбина. Тук виждам силната роля на „България те иска“, защото вие насърчавате развитието на талантите да не се концентрира само в 2 или 3 големи града, а във всяка област на България", заяви от сцената вицепремиерът Габриел.

Форумът продължава и утре с втората национална дискусия за решаване на негативните демографски тенденции у нас. Тя е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и носи името „Демографията няма цена“. Нейни организатори са Сдружението Движение за национална кауза (ДНК), Economic.bg и платформата Bulgaria Wants You.

Те ще съберат на едно място представители на политическия живот, бизнеса, държавни институции, работодателски организации, синдикати и експерти. Амбициите са да се поставят на обществено обсъждане предложения за конкретни политики, които имат за цел справяне с демографската криза у нас.