Елена Яръмова е репортер и водещ на спортните новини в bTV. Завършва треньорския факултет със специалност „футбол“, след което и магистратура по спортна журналистика в НСА „Васил Левски”. В този период е част и от националния отбор по футбол за девойки на  поста „вратар“.

Любовта към професията наследява от дядо си Хари Яръмов - едно от големите имена в родната спортна журналистика. В bTV попада през 2003, първоначално само на стаж, а после превръща страстта към телевизията и в своя професия вече 18 години. Обича човешките истории в спорта - дългия път, по който минава спортиста, за да стъпи на върха. Радва се, когато показва и талантливите деца на България.

Родена е във Видин. Тренирала е лека атлетика и и волейбол  професионално в продължение на 7 години. Телевизията я събира с Алекси Сокачев, с когото имат две дъщери - Александра (12 г.) и Кристин (3 г.) 

Кои са Вашите три златни правила за постигане на успех?

Не се ръководя от точно определени правила в професионално отношение. Следвам интуицията, принципите и сърцето си. Винаги съм се стремяла да постигам целите си, но никога с цената на всичко. Най-важното е човек винаги да бъде чист към съвестта си и да бъде почтен. И където и да отиде, да носи мечтите със себе си, защото без мечти, не можем да бъдем успешни. Зад всеки мой личен и професионален успех стои вярата и подкрепата на моето семейство. От първите ми стъпки в професията до днес. За което съм благодарна.

Коя е най-значимата/поучителна грешка, която сте допускали по пътя към успеха?

Да грешиш не е срамно, а да признаеш грешката си и да се поучиш от нея, е начин да  израстваме и като хора, и като професионалисти. Точно това е едно от нещата, на които се опитваме да научим и децата си у дома. Трупането на мъдрост и опит може да бъде само в наша полза. Със сигурност съм допускала грешки. Дойдох на стаж в bTV само на 19 г. и в началото след всяка малка грешка се притеснявах много. След това се научих да извличам поуките и да вярвам повече в себе си.

Снимка: bTV

Кой е най-мъдрият съвет, който сте получавали?

"Виновникът" да заобичам журналистиката е моят дядо Хари Яръмов. Той беше най-щастлив, когато започнах да правя първите си стъпки в неговата професия. Тогава той ми каза никога да не забравям, че най-важното е да  проверявам информацията от два независими източника. Да бъда винаги точна, коректна и да отстоявам принципите си. Иска ми се да знаеше колко е ценен съветът му в днешно време, когато има изобилие от фалшиви новини. Научи ме и колко е важно да знаеш как да отсяваш информацията. У дома имам и примера на Алекси, който ми показа колко е важно да преследваш мечтите си и да не спираш  да се предизвикваш,  да се развиваш, да се учиш и да не те е страх да излизаш от зоната си на комфорт. Той учи и дъщерите ни да бъдат смели.

Кое свое решение определяте като най-трудно? /Кога взимането на решение Ви е било най-трудно?  

Истината е , че като малка имах две мечти - да играя волейбол в Италия и да стана журналист. Когато ме приеха да уча в София, приключих с професионалния волейбол. Разбрах, че не мога да се развивам едновременно и в двете сфери. Така минах от другата страна и пак останах близо до спорта.  Изборът беше труден, но поглеждайки назад, беше правилният. Каквито и други решения да ми се е налагало да взимам, винаги съм се ръководила от принципите и морала си. Колко и да ни е трудно, е важно да гледаме от положителната страна на нещата и да подхождаме позитивно.

Какво ново научихте в работата си тази година?

През месец октомври стана точно една година от завръщането ми след второто майчинство. Да си работеща майка с две деца си е истинско предизвикателство. Никога не ти е скучно, но точно семейството ми е моето истинско вдъхновение. Завръщането ми на работа по време на пандемия беше съпроводено освен с положителни емоции и с притеснения. За първи път разбрах как се работи на ротационен принцип и в режим на  "работа от вкъщи", за да можем да се опазим здрави. Изпитанието с коронавируса показа наистина колко важна е екипната работа. Най-важното е да бъдем здрави и отговорни. И към себе си, и към другите.