Важна визита у нас на премиера на Северна Македония Зоран Заев. Посещението се очаква с голям интерес в България и чужбина. Визитата на Заев е в навечерието на решение за бъдещето на евроинтеграцията на Северна Македония.

Предвидени са среща с президента Румен Радев, разговор "на четири очи" със служебния премиер Стефан Янев, а след това и пленарно заседание на двете делегации.

Още от ранните часове на деня Зоран Заев започна срещи с лидери на политически партии у нас. 

Акцент по време на срещата между Стефан Янев и Зоран Заев ще бъде задълбочаването на двустранния политически диалог и разширяването на партньорството в редица сфери. А фокусът - перспективата за постигането на реален напредък в процеса на европейска интеграция от страна на Република Северна Македония.

Зоран Заев, който не се радва на високо обществено доверие в собствената си страна, първо се срещна с лидера на ГЕРБ, след това разговаря и с председателя на БСП. Още преди 9 сутринта Заев посети централата на ГЕРБ.

„Два приятелски братски народа, трябва винаги да си говорят и да търсят решение, защото решението е тук някъде, около нас, но дори и да не успеем сега, ще направим една крачка повече“, каза Заев по време на срещата. 

Той и лидерът на ГЕРБ се ръкуваха сърдечно, независимо, че в края на миналата година правителството на Бойко Борисов наложи вето върху евроинтеграцията на Северна Македония.

Борисов каза на Заев, че предполага каква позиция ще заемат служебният премиер и президентът – ще прехвърлят отговорността на бъдещия парламент.

Втората поред среща на Заев с партиен лидер беше с председателя на БСП Корнелия Нинова, с която Заев е в едно политическо семейство..