Приватизация отвътре, прикрит договор за наем и индикатори за измама – това са цитати от проверката на Министерство на отбраната във Военномедицинска академия. И по-специално от заключенията на проверката, засягаща взаимоотношенията между ВМА и една частна фирма.

Дружеството „Дерма Прим” работи на територията на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия. Взаимоотношенията между частната фирма и голямата държавна болница открехват завесата към проблема с българското здравеопазване и изпълват с конкретно съдържание клишето за боледуващата система.

Всичко започва през 2004 г., когато ВМА и „Дерма Прим” сключват договор за медицински услуги. Тогава началник на Военномедицинска академия е генерал Стоян Тонев. Дерматолог по специалност. Днес, на върха в българското здравеопазване, председател на ресорната парламентарна комисия, депутат от ГЕРБ.

„Ако няма такива договори с тези фирми, тогава освен загубата на средствата се получава още един момент – лекарите на военна болница отиват да работят извън болницата”, обяснява той и допълва, че основание да подпишете договор с „Дерма Прим” е с цел болницата да не губи средства, които могат да дойдат от извънболничната.

Държавната проверка обаче установява, че приходите на Клиниката по дерматология, между 2007 и 2014 г., са в размер на 2,1 млн. лв. А разходите са за повече от 12 милиона лева. Казано с прости думи – през последните 7 години ВМА е инкасирала загуба за над 10 милиона лева от Клиниката по дерматология.

Одиторите са категорични, че този „резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.

Според ген. Николай Петров може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.

Началник на клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина. Безспорен специалист в тази област. Специализирала е в Германия, Швейцария, Франция, Съединените щати. Генерален секретар на Европейското дружество по лазерна дерматология.

Това, което няма да откриете в нейната биография е, че тя притежава 84% от "Дерма прим" - фирмата, чиито разходи, според министерството на отбраната, са отчетени като разходи на клиниката, която тя ръководи във Военна болница. Тоест, както пише в доклада, разходите на тази фирма се покриват директно от бюджета на ВМА, който пък идва от бюджета на Министерството на отбраната, който пък идва от нашите данъци.

Професор Кадурина не пожела да застане пред камерата ни. В писмото, което ни изпрати, тя прилага решение на комисията за конфликт на интереси от август 2014.

„Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е прекратила производството по сигнал против ръководител на Катедра дерматология и венерология към ВМА”, пише тя.

Частна клиника в държавна болница! Има ли злоупотреби за милиони във ВМА? Гледайте цялото разследване на Петър Нанев в петък в "Тази сутрин"!

  • Д-р Кадурина от ВМА обвинена в престъпление по служба
  • ВМА възстановява операциите на деца със слухови увреждания
  • Прокуратурата обвини Стоян Тонев
  • ВМА прекратява договорите си с частни фирми
  • Петър Нанев: Няма график за журналистическите разследвания
  • ВМА дължи над половин милион лева за изкуствени стави
  • Нови скандални разкрития във ВМА
  • Парламентът прие оставката на Стоян Тонев
  • Не са една и две фирмите, източващи ВМА
  • Депутати от ГЕРБ след оставката на Тонев: Всеки има право да защити името си