Зимата се завърна със снеговалеж и виелици. Най-много натрупа в Тетевенско и Неделино, където свикаха кризисни щабове.

Сняг като този в района на Тетевен не е валял от години, на места минава метър. Пътната мрежа на територията на общината е проходима, но при зимни условия.

Снимка: Аз, репортерът

Четири селища останаха без ток през нощта, но авариите вече са отстранени. Проблемите с водоподаването също.

В момента ситуацията е овладяна, каза кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Тя допълни, че няма данни за бедстващи хора.

Почистването на уличната мрежа и тротоарите продължава.

Пътищата в страната са проходими

Снегорините дежурят в столицата и по магистралите, в 1 ч., се очаква отново да завали сняг, така че те имат готовност да почистват през цялата нощ. Затворени за движение са Троянският проход, Върбишкият проход, както и пътят Рибарица - Шипково.

Заради падналия сняг, по обед община Неделино обяви частично бедствено положение. Пет населени места останаха без вода.

Тежка остава обстановката в цялата Ловешка област. Основните пътища все пак са обработени.

В София 150 снегорина работеха през целия ден. Машините са разположени на 68 места в града. Големите булеварди са изчистени до асфалт, но не такава се оказа ситуацията с малките квартални улици, които осъмнаха непочистени. Трудно се придвижваха и пешеходците. Снегорините не са минали и през Княжево.

Според столичния кмет обаче още не се налага да се чистят малките улици.

От общината припомниха, че гражданите сами трябва да почистват тротоарите и междублоковите пространства.

Обстановката в цялата страна се нормализира, съобщи за bTV инж. Георги Златев, директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ. Той допълни, че през нощта ще продължи обработката срещу заледяване. Утре ще бъде ограничено движението на тежкотоварни автомобили по магистралите, за да се облекчи пътуването на хората за празниците.

Докога ще има силни виелици и да очакваме ли още снеговалежи?

В момента снеговалежите почти навсякъде, с изключение на планинските райони, макар и временно, спряха, но остава много ветровито, особено в източната половина от страната, където поривите на вятъра са все така опасно силни, със скорост над 60 – 70 км в час, в Бургас и Кърджали - над 80 км/ч, а в Сливен скоростта на вятъра надхвърли ураганните 120 км/ч.

Прогнозите са в Източна България да остане ветровито и да продължи да духа много силен вятър. Очаванията са след временно спиране, отново да завали  сняг и комбинацията между снеговалежи и силен вятър да създаде условия за преспи и навявания в източната част на страната. Там за пореден ден е в сила Код жълто за опасно време.