Журналисти от Украйна посетиха нюзрума на bTV Новините. Те дискутираха с репортерите, редакторите и продуцентите от телевизията борбата с дезниформацията, проверката на факти и сътрудничеството между журналистическите редакции.

bTV е единствената българска телевизия, която посрещна колегите от Украйна. България е сред седемте държави в тяхното пътуване. Колегите видяха отвътре част от работния процес в bTV Новините. Бяха обсъдени и конкретни журналистически казуси. Повдигнати бяха и въпроси, свързани с отразяването на войната срещу Украйна.

„Обсъдихме дезинформацията и битката с пропагандата като наша основна цел - на нас и на колегите в Украйна. Медийната грамотност е важна не само за Централна, но и за Източна Европа“, каза директорът на „Новини, актуални предавания и спорт" Антон Хекимян.

Украинските журналисти представиха свои разследвания, свързани с военни престъпления, извършени от Русия.

Снимка: bTV

„Това, което виждам в социалните мрежи, е, че хората са разделени. Някои наистина подкрепят Украйна и доставката на оръжия, а други казват: „Да, искаме мир. Престанете да доставяте оръжия. Това е и проблемът – ако няма оръжия, няма да има и Украйна“, обясни Евгения Соболева от „Киев Индипендънт“.

По време на срещата се обсъдиха и възможности за професионално сътрудничество между медиите при спазване на журналистическите стандарти. „Само по този начин можем да борим пропагандата и фалшивите новини“, каза водещият на новините Иван Георгиев.

От самото начало на войната bTV следи отблизо събитията в Украйна, включително и с изпращането на свои екипи в най-горещите точки като Киев, Буча, Одеса, Чернобил и Бородянка.