Половин България остава четвърти ден в снежна блокада. Бедствената ситуация в Южна България продължава. Животът на хиляди домакинства е парализиран.

Над 615 селища са без ток. Там хлябът и свещите свършват, а болни хора на диализа не могат да стигнат до лекарска помощ. Около 200 училища в страната са затворени.

Тунджа в Елхово отново преля. Продължава да е критична обстановката в областите Смолян, Кърджали, Благоевград и Пазарджик.

Ардино

В община Ардино 30 000 души са откъснати от света четвърти ден. Свършили са хлябът и тестените изделия.

Болницата работи на генератор, където млада жена е родила. Възрастен мъж беше извозен до там с помощта на техника на Гражданска защита, която се е счупила в опитите да разчисти снега.

Има блокирани туристи в хижа, от която успя да се измъкне Недялко Патов – съдия от Окръжен съд-Хасково. „Три километра ги изминахме за близо час и половина. Има десетки нападали дървета”, разказа той пред bTV. Доброволци са пренесли на гръб 150 литра гориво. В хижата са около 60 души, сред които и бременна жена в петия месец. Генераторът работи на режим, има и храна, увери Патов.

Смолян

Най-отдалеченото село в община Рудозем – Патово, четвърти ден е без ток, хлябът свършва. В него са близо 100 души. приоритет на властите е да възстановят електричеството и да направят достатъчно пробиви през преспите, за да осигурят комуникация с общинските центрове.

Кметът на Рудозем Румен Пехливанов заяви пред bTV, че все още няма достъп до 4 населени места. В общината разчитат славно на собствени сили, доброволци разчистват пътищата от паднали дървета. Придвижването обаче е трудно – 10 км пробив е направен за повече от 30 часа.

Якоруда

Бедствено е положението и в община Якоруда. Пътищата към няколко села са непроходими. Села в Сатовчанско пък останаха без ток и комуникации. Най-сериозно е положението в село Осина, където няма ток вече пети ден.

На пътя за Осина има свлачище, а в селото обезверени хора, които живеят без ток, без телефон, а често и без вода. Единственият агрегат е в селския магазин. Никой не знае докога ще продължи животът на свещи.

Пред магазина в селото се вие опашка от желаещи да заредят мобилните си телефони. Но дори и с пълни батерии, те нямат обхват в района.

Бедствено остава положението и в Мадан, общините Баните и Неделино.

Елхово

Река Тунджа в Елхово отново преля и премина критичния праг от 390 сантиметра. Залети са улици, дворове и приземни етажи. Хората напускат къщите си. За трети път през последните два месеца реката приижда.Най-пострадали са района до парка и автогарата.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!