Жителите на 4 родопски села събират средства, за да се помни делото на техния необикновен свещеник, като издигнат негов паметник. Заради делата му приживе, той е смятан от хората за светец.

Повече от половин век отец Атанас Аролски изминава десетки километри пеш, за да служи в Златоград и селата Хвойна, Петково, Орехово и Малево.

Местните вярват, че думите му имат силата да лекуват, а делата му да създават чудеса.

Някога на въпроса откъде намира сили, отец Аролски отговаря: „Отгоре. Прекръстя се и викам, Господи помагай ми. Така става. Отгоре“.

„От поп сълза виждал ли сте? Аз съм виждал от този поп Атанас Аролски – сълзи. Когато той плачеше за покойници“, казва Никола Простов, жител на село Хвойна.

„Няма да забравя от селото една така бедна жена. Вика „отец, знам, че днес си роден. Толкова съм бедна, но толкова те обичам“ и носи няколко яйчица от кокошките и един буркан домашно мляко“, спомня си Елена.

След смъртта му повечето от църквите в района опустяват. Затова днес, местните събират средства, за да издигнат негов паметник.

„Имат-нямат, който иска – дава от сърце. 5200 лева съм събрала с Божията помощ“, казва Милка Кърнева.

Бюстът на необикновения свещеник се извайва от пръстите на един от най-добрите български скулптори. През последните 9 месеца, за него това е кауза и лична мисия.

„Това, което правим ние, не е за него, то е за нас самите. Трябва да има някой, който е толкова добър, толкова достоен и да се съотнасят, да се съизмерват с него. Хората имат нужда от някакво общуване и общение с вярата. Този човек трябва да е на високо“, казва скулпторът Борис Сариков от село Малево.

Паметникът е почти готов, но са нужни още средства. Хората се надяват, че за него ще се отреди подходящо място, за да бъде открит в Деня на народните будители, когато ще се навършат 104 години от рождението на свещеника.

За личността и чудесата на отец Атанас Аролски, Радиана Божикова и операторът Александър Осиченко разказват във филма "Портрет на светец". Гледайте го в неделя от 16:00 часа в документалната поредица "bTV Разказва".