Протест на жителите на „Княжево” и местността Мала кория се провежда тази неделя. За кратко демонстрантите затвориха булевард „Борис Трети” в частта му, която преминава през квартала.

Този път недоволството е заради въведеното реверсивно движение в района. Според протестиращите то, вместо да улесни трафика, затруднява придвижването във вътрешнокварталните улици.

Снимка: btvnovinite.bg

Опашки от автомобили и часове, прекарани в задръствания. Това е всекидневието на десетки, които пътуват до столицата през Владая.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се избегнат тапи на входа на София, тук се въвежда ревесивно движение. Или броят на лентите се променя в зависмост от часовете с най-интензивен трафик.

Решението на агенция „Пътна инфраструктура” е от началото на годината.

„То дава своите резултати и работи добре. Намалено е значително натоварването и времето за преминаване през участъка”, смята инж. Иван Досев - АПИ.

Хората в Княжево и местността  Мала кория обаче са против.

„Сутрин и вечер в пиковите часове с всички квартални улички са блокирани от транзитно преминаващите”, казва Йорданка Велинова.

Освен натоварения трафик, не се спазват и ограниченията за скорост - казват хората. На този булевард смъртта си намира съпругът на Стефка Иванова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Там пишеше  40 километра, той е карал с 80 и над 80. Изпреварването е забранено, а той е изпреварвал и моят мъж не е видял и го удрят и загина на място. Коли минават, нямаме тротоари. Майки с деца пресичат”, разказва Стефка.

Протестиращите предлагат изграждане на скоростна отсечка между Околовръстното шосе и магистрала „Люлин".

Снимка: btvnovinite.bg

„Очакваме във възможно най-кратки срокове да осъществим и това нещо,  да осигурим едно по-добро преминаване от участъка през Околовръстното шосе”, казва инж. Иван Досев от АПИ.

Изпълнението ѝ най-вероятно ще започне догодина.  А хората в „Княжево” се заканиха за още протести.