Строителен инвеститор върна на Столичната община
над 500 жълти павета. Мъжът ги е открил под настилката на свой строеж в квартал „Кръстова вада“. 

Екипът на строителния обект остава изненадан, когато под паважната настилка на строеж, на който работи едно по едно започват да излизат жълти павета. Хората не знаят дали паветата са истински, но решават да ги съберат и съхранят до идването на Столична община. Инвеститорът Рангел Трифонов сигнализира веднага. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според общината, никой досега не е връщал толкова жълти павета. „В този мащаб – около 10 квадрата, действително за първи път се случва. Случвало се е, когато гражданин попадне на едно паве или две, обаждал се е. И в музея сме имали няколко случая“, обясни зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов. 

Жълтият паваж става културна ценност през 2016 г. До тогава всеки е можел да си купи колкото жълти павета поиска. Най-често това се е случвало през 80-е години на XX , казват специалистите.

„В онази зона има няколко къщи, за които колегите смятат, че през онзи период, през 80-е години, са закупили от местната власт количества, с които са си настлали най-вече дворовете. Надявам се и други да последват примера‘, допълни Чобанов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Живеещи в района са разказали на инвеститора, че на мястото на строежа е имало тренировъчен полигон. Той предполага, че целта на жълтите павета на това място е целяла да се пресъздаде настилката в центъра на София, където са марширували военните на официални събития. Откритите павета ще се съхраняват в складовата база на надзорна фирма на общината.