Единният документ за пътуване на територията на Евросъюза в условията на COVID пандемия трябва да влезе в употреба през юни. Днес Европейският парламент обсъди редица неизяснени въпроси за бъдещия "зелен сертификат“.

Остават 2 месеца до лятото, време няма и затова Европарламентът използва днес ускорена неотложна процедура. Предвидено е гласуване в пленарната зала в Брюксел в края на април. А през май – преговори между трите основни институции – Съвет, Комисия, Парламент. В началото на юни чакаме да заработи пилотната версия на сертификата, а в края на юни би трябвало всеки от нас да може да пътува с такъв.

Христина Славова вече е с две дози и сертификат за ваксина. Работи като туроператор в Поморие. Надява се зеленият паспорт тази година да върне летовниците и тя отново да има работа.

"Да мога да удостоверя във всеки един момент, че аз съм се ваксинирала срещу COVID-19 и не ми се налага да си правя PCR тест при всяко пътуване - влизане и излизане от страната", каза Христина Славова.

Според юристи не би трябвало да има проблем с използването на личните данни за така наречените „залени паспорти“. Информацията, която ще се подава, е дали сме ваксинирани - само за COVID, дали имаме PCR тест или пък, че сме преболедували последните 180 дни.

„Освен това на мястото, което се проверява този сертификат, доколкото в момента ЕК е обяснила, ще става ясно дали това лице отговаря  на едно от трите изисквания, но на практика лицата, които проверяват този сертификат, няма да виждат конкретната информация“, обясни адвокат Мария Шаркова.

При обсъжданията днес евродепутатите се тревожиха основно от риска за дискриминация.

„Много пъти казах, че това не е ваксинационен паспорт. Това е основният аргумент, че няма дискриминация. С тестове също можем да продължим да пътуваме. Много държави-членки поискаха да бъда така“, заяви Дидие Рейндерс, европейски комисар по правосъдие.

Еврокомисията ще трябва да изчисти доста въпроси до края на май, заяви външния ни министър Екатерина Захариева:

„Дали да се признават сертификати за ваксинирани лица от трети страни извън ЕС. България счита, че да! Дали да се признават ваксини, които не са регистрирани от Европейската агенция“.

"Зеленият паспорт" е надежда за връщането към някаква нормалност и за фирмите, които отдават краткосрочно апартаменти на туристи.

„За 2021 г. новото нормално явно ще са ваксинационните паспорти, а за 2022 вече се надяваме да се върнем по към старото нормално, което познавахме“, заяви Невена Борисова.

COVID кризата промени изцяло работата на този бранш. Резервациите спадат драстично. От почти 6500 през 2019 година на под 3000. Наемателите са главно българи завърнали се от чужбина.

Наполовина е и броя на апартаментите, които се отдават краткосрочно в столицата - от 3000 на 1500.

За да няма притеснения какво ще се случи с личните ни данни, в предложението на Комисията са казва, че те незабавно трябва да бъдат изтрити при отпадането на сертификата, когато СЗО обяви край на епидемията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!