Тринадесет държави членки на Европейския съюз, сред които и България, са постигнали съгласие по седем критерия за издаване на т.нар. „зелен паспорт“ или ваксинационен сертификат, който ще улесни потока от туристи по време на пандемия. Това съобщава австрийският министър на туризма, земеделието и регионите Елизабет Кьостингер в интервю за агенция АПА, цитирано в редица медии в Алпийската република.

Седемте приоритета, за които са се разбрали България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания и Австрия по време на онлайн среща по нейна покана, ще бъдат представени на Европейската комисия, Европарламента и на Председателството на Съвета на ЕС възможно най-бързо.

По думите на министър Кьостингер става въпрос за оцеляването на туризма и планът е сертификатите за ваксинации да влязат в сила до юни 2021 г., за да има свобода на пътуване през летния сезон.

От друга страна австрийският министър на туризма отбелязва, че не иска този сертификат да се възприема като натиск за ваксиниране.

Документът, по който се работи, все още е в процес на обсъждане. В момента работата по него е на съгласувателен етап и предстои да бъде представен на Европейската комисия и на Европейския съюз и на Председателството на Съвета на ЕС. Документът е все още проект и предстои изменение с бележките на всичките 13 държави.

Седемте позиции, които се споменават като „критерии“ са:

1. Цел да бъде оперативно приложен цифровият зелен сертификат до юни 2021 г.

2. Улесняване на свободното движение цифровия зелен сертификат по време на пандемията на COVID-19

3. Осигуряване на недискриминация и равнопоставено третиране между сертификатите

4. Осигуряване на техническо решение, което е безопасно и практично

5. Разрешаване на национална гъвкавост при използването на сертификати, което може да бъде видяно на обща платформа като Re-open EU

6. Предприемане на действия за оперативна съвместимост на сертификата с трети държави

7. Тясно сътрудничество с туризма и свързаните индустрии при представянето на цифровия сертификат

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!