На 7 февруари в bTV Новините разказахме за семейство Василеви, които се поставиха сами под карантина след връщането на сина им от Китай. Тогава те разказаха, че здравните власти не са им дали изчерпателна информация какво да правят. На летището синът им получил само бележка със статистика за коронавируса и съвети.

Семейството твърдеше, че се е свързало със здравното министерство за повече информация какво да правят по време на карантината, но от там ги препратили към Националния център по заразни и паразитни болести. От там пък не вдигали телефоните и семейството отново се свързало с министерството – този път описало случая в имейл.

"Телефоните, които бяха оставили, не работят, няма връзка с тях, ние се опитвахме по други начини да се свържем с тях. Сега, благодарение донякъде на вас, намерихме контакта, разбрахме се с тях, няма нужда от такава карантина за семейството", каза тогава д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Под карантина за 14 дни трябва да е само момчето.

Здравните власти назначиха проверка по случая.

Днес в писмо до bTV от Министерството на здравеопазването съобщават следното:

По повод постъпил сигнал в Министерството на здравеопазването от Ася Василева, свързан със сина ѝ, пристигнал на 05.02.2020 г. на летище София Терминал 2 от Китай, с трансферен полет през Доха,  в който сигнал г-жа Василева изтъква, че "единственото, което се случи от българска страна беше да му връчат едно листче на летището, където пише да се обади на личния си лекар, ако се почувства зле", Ви информираме следното: Проверката по случая, извършена от РЗИ София показва, че посочената в сигнала информация не отговоря на истината. Всички 13 пътници, които са пристигнали през целия ден на 5.02.20 г. с различни полети на летище София, но с начална точка на пътуването Пекин, Китай, са били анкетирани от дежурния здравен инспектор на място.  Здравният служител на Терминал 2 е проведел детайлен разговор и със сина на Ася Василева.

Пътникът е  анкетиран за наличие на оплаквания от кашлица, треска и затруднено дишане през последните 14 дни, на което е отговорил отрицателно. Момчето е попълнило и собственоръчно анкетна карта, в която също е отрекъл наличието на симптоми. Измерването на телесната температура от термокамерата при задължителния скрининг също не е показало повишени стойности.

След приключване на разговора със здравния инспектор и попълването на анкетната карта, на момчето е връчена писмена препоръка какви мерки да предприеме през следващите 14 дни и как да реагира при поява на оплаквания. Едва след това синът на Ася Василева се е отправил към ГКПП на летище София за извършване на паспортна проверка. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!