Два са сценариите за алтернативни мерки, които по предложение на главния държавен здравен инспектор ще се разгледат в понеделник.

При първия отпадат всички ограничения, а „зеленият сертификат“ ще служи за вход.

Той ще важи за всички образователни, обучителни и социални центрове.

Също без ограничения в броя посетители, стига да отговарят на условията, ще са всички развлекателни дейности - кина, тетари и концерти, както и фитнесите и спортните събития.

Снощи заведения в столицата започнаха предлагат бързи тестове за COVID за клиенти след 23 часа. Посетителите взимат пробата сами, а резултата получават на електронната си поща до 15-20 минути. Това доведе до спор  - трябва ли на изнесените пунктове да има медицинско лице, за да са легитимни.

Снимка: bTV

„Тези тестове, които се извършват, са от сертифицирана лаборатория, законодателството изиска да има медицинско лице и в тези лаборатории навсякъде има медицинско лице“, обясни Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

В случай, че се приеме вариантът със „зелен сертификат“ като вход, държавата ще осигури 1 милион антигенни тестове.

„Никъде по света не се прилага задължителна ваксинация, няма да се прилага и в България“, увери здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

За учениците са предложени отделни мерки с цел максимален брой училища да работят присъствено. В ротационна форма ще се преминава, ако над 20% от учениците са поставени под карантина.

Ако заболеваемостта в общината обаче достигне 750 на 100 000, учениците ще учат от вкъщи.

Снимка: bTV

„Засега според нашите експерти не се налага такъв, ако под пълен локдаун се разбира всичко да спре и хората да останат по домовете си“, добави д-р Кацаров.

Докато държавата обмисля мерките, днес и Ямбол влезе в „тъмночервената зона“. Новите мерки на РЗИ променят изцяло подготовката за предстоящите избори.

Снимка: bTV

„Тъй като обученията на секционните комисии са част от масовите или групови мероприятия, предлагаме тези обучения да минат или на индивидуален принцип, или онлайн“, каза д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол.

Мари Агопян участва в комисии на всички избори досега и настоява за присъствено обучение.

Снимка: bTV

„Има и хора на възраст, които нямат компютри или интернет, и ако не е на живо обучението, ще бъде трудно“, смята тя.

От Районната избирателна комисия коментираха, че по казуса чакат указания от ЦИК.

Мерките в Ямбол влизат в сила от понеделник за три седмици.