На този етап не се налага пълен локдаун, не се върви и към задължителна ваксинация. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров, след като бяха обявени алтернативни предложения за противоепидемични мерки заради нарастващия брой заразени с COVID-19 у нас.

Предложени са два алтернативни вида мерки. Едните са да се използва „зелен сертификат“ без ограничение в капацитета на публични места. Другият са допълнителни ограничения и спиране на дейностите, ако не се използва сертификата, уточни Кацаров.

Във връзка с това той е възложил да бъдат купени 1 милион антигенни тестове, в случай че се възприеме варианта „зелен сертификат“. По този начин ще се осигури възможност на повече хора да се тестват, ако пожелаят.

Стойчо Кацаров обаче уточни, че тестовете трябва да се правят от сертифицирана лаборатория, за да може да се издаде сертификат. Човек няма да може сам да се тества и да каже, че резултатът му е отрицателен.

В понеделник ще има извънредно заседание на експертния съвет по епидемиология, където да бъдат обсъдени вариантите.

На среща с представители на туристическия и ресторантоьрския бизнес експертите са били категорични, че тестовете за антитела не са документ, който може да удостовери наличието на имунна защита.

„Никъде в света такъв документ не се приема като основание за издаване на „зелен сертификат“. Приетото в целия ЕС за „зелен сертификат“ е преболедуване, ваксинация и PCR тест“, заяви още Кацаров.

Тестовете ще бъдат купени от Министерството на здравеопазването, а взимането на пробите ще се плаща от човека, който иска да се тества.

Относно предложението на Българската болнична асоциация неваксинираните пациенти с коронавирус да си плащат част от лечението, ако са настанени в болница, Кацаров заяви, че ще бъде разгледано от експертите и юристите на здравното министерство.

„Има мнение, че законът не би позволил подобно нещо. Преди да получа тези становище, не искам да заемам крайна позиция в едната или другата посока“, каза Стойчо Кацаров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!