Починалите от коронавирус за първите 14 дни от октомври 2021 г. са почти три пъти повече от всички починали за октомври миналата година, сочат данни, публикувани от математика Николай Витанов във „Фейсбук“.

„Починалите досега за октомври са 2,76 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020-а. Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами“, пише той.

Витанов допълва, че прогнозите за оформяне на вторичен пик на заболеваемостта и повишаване на смъртността се сбъдват.

Математикът обясни, че София-град отива към по-високо Ниво 4 на заболеваемост, като скоро кандидати за това ниво ще бъдат също Варна, Стара Загора и Благоевград. Той предупреждава живеещите в Ямбол и Добрич да се пазят, тъй като там разпространението на COVID-19 е дифузно.

„Оформя се проблемна зона в Западна България. Ямбол и Добрич са се засилили към влизане в ниво 4 според плана на МЗ“, допълва Витанов.

„Базовото репродуктивно число е 1,245, очакванията са за плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска“, казва Витанов, като допълва, че политиците няма да позволят налагането на нов локдаун.

„Очакват ни две трудни седмици. Писах ви, че човешкото тяло е скъпо нещо – застрахователната му стойност е над 10 млн. евро. За човешката душа не говорим. Пазете тази ваша скъпа биособственост“, призова математикът.