Засега България няма да предприема действия по регламентирането на антигенните тестове като алтернатива на PCR тестовете, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той цитира позиция на Eвропейската комисия, в която се казва, че антигенните тестове могат да се използват наред с PCR тестването. Принципната препоръка на ЕК обаче е резултатът да се потвърждава с PCR.

По думите на Ангелов позицията на ЕК ще бъде представена на съветите по епидемиология и инфекциозни болести и след това здравното министерство ще излезе с позиция по въпроса.

„Личното ми мнение е, че тогава, когато имаме симптоматика на петия ден и съответно на седмия ден от контакта, както е посочено в позицията на ЕК, е добре да се извърши антигенен тест. Когато той е със съответната C-маркирова, когато е с висока степен на чувствителност и специфичност и е позитивен, е много вероятно човекът да е позитивен и да позитивира и PCR тест“, каза здравният министър по време на брифинга в Министерския съвет.

Наблюденията му били, че една част от хората, които се тестват с антигенни тестове, не си правят PCR след това, защото не желаят да бъдат поставяни под карантина.

„Алтернатива на PCR“ на практика означава официалното признаване на резултат от антигенен тест, с който да се издава болничен лист с диагноза „коронавирус“ и лицето, дало положителния резултат, да подлежи на 14-дневна карантина, наложена от РЗИ.

У нас такива тестове вече има в повечето болници, фургони пред лечебните заведения и в регионалните здравни инспекции. Редица българи предпочитат да се тестват по този начин поради две основни причини – бързият резултат и по-ниската цена.

Изследваните с антигенни тестове обаче не влизат в общата статистика, която се обновява на дневна база.