Строежът, предвиден за Национална детска болница, ще бъде съборен. Това съобщи министъра на здравеопазването, след среща по повод бъдещето на здравното заведение.

До консенсус при обсъждането на съдбата на Националната детска болница така и не се стигна. Решението обаче е факт: настоящата конструкция ще бъде съборена, а на нейно място ще построи нова.

„Една облница не е просто сграда. Тя трябва да се съобразена с нуждите на всички отделения и те са много специфични. Архитектурата трябва да е подчинена на функционалността“, смята д-р Любомир Димитров, НКБ

Снимка: БГНЕС

Други се опасяват, че изграждането може да се забави или процедурата да се оскъпи.

„Нас ни боли за всеки изгубен ден, в който деца се лутат между болници, отдалечени на километри“, коментира проф. Иван Литвиненко, началник на клиниката по неврология в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“.

Снимка: БГНЕС

„Загубата ще бъде 50 милиона и тя е безсмислена“, каза инж. Лазар Голев, проектант на сградата.

Здравният министър е категоричен: всичко ще се изпълни в срок и без оскъпяване - сумата няма да надхвърли 95-те милиона лева, предвидени по договор.

„Няма да губим време освен в исграждане на сградата с нов проект, бързи серокове, спазвайки договора и парите на българските данъкоплатци“, заяви проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Сградата е близо до няколко болници, сред които и „Майчин дом“. А едно от условията за събарянето и е да не се наруши тяхната конструкция. 

Срутването ще бъде механично и етаж по етаж, казаха от фирмата изпълнител.

„Реалистично е в рамките на края на годината да заппочне разрушаване, а една година от днешната дата да започне реалното изпълнение“, обясни Мая Пенчева, консорциум ДЗЗД "Детско здраве".

Изпълнението ще се следи от обществен съвет. Част от него ще са педиатри, представители на съсловни организации и граждански асоциации. Те ще дават становища за проектирането, строителството и медицинските нужди на всяка една структура от болницата.