Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съобщи, че ще стартират преговори за промени в Националния рамков договор.

„На първо място ще настоявам да отпаднат лимитите. Те са въведени са през 2015 г., но няма данни това да е подобрило здравната помощ. Напротив, този модел с лимити не може да работи“, посочи д-р Кацаров.

„Няколко болници осъдиха НЗОК, на практика лимитите са наказание за добре работещите болници и награда за тези лечебни заведения, които пациентите не търсят“, обясни още той.

На второ място министър Кацаров предлага да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги.

„Ще настоявам да се въведат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали човекът, който лекуваш, е на 20 или на 90 години, дали има придружаващи заболявания“, отбеляза д-р Кацаров. По думите му идеята е да има по-справедливо заплащане.

Другата промяна е свързана с това да се прехвърлят повече дейности от болничната в извънболничната помощ.

„Модерната медицина е все по-амбулаторна, това ще позволи една и съща услуга да се извършва на по-ниски цени“, каза здравният министър.  

Според него трябва да се намери и механизъм да се въвлекат пациентите в контрола на дейността.

„Една от стъпките е да направим приложение и ако се отчете дейност на медицинското досие, пациентът да се информира – така няма да се отчитат дейности, които не са извършени", обясни д-р Кацаров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев отбеляза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, отбеляза той.