Несъществуващи хоспитализации на 38 пациенти в бившата правителствена болница на стойност близо 140 хил. лв. Това показват резултатите от втората проверка на Националната здравноосигурителна каса от януари. Това сочи заключение на НЗОК, изпратено на Миролюба Бенатова по повод разследването ѝ за източване на здравната каса. Припомняме, че в свое съобщение болница „Лозенец“ твърди, че не е ощетила държавата с отчитане на мними пациенти.

Още през януари журналистическо разследване на Миролюба Бенатова в „Алтернативата“ показа, че болницата е отчела прием за лечение на десетки граждани с диагноза „емболия на долните крайници“, без този прием да е бил факт.  По тази линия, само за ноември са платени близо 234 хил. лв., а болницата ги обяснява като техническа грешка. В четвъртък след  изнесените от здравното министерство данни за злоупотреби на болница „Лозенец“ оттам заявиха: „Няма нанесена финансова щета за НЗОК и незаконно финансово облагодетелстване на болницата. Поради преструктурирането на болница „Лозенец“ в търговско дружество и нов начин за отчитане пред НЗОК е допусната техническа грешка в отчитането. Болница „Лозенец“ сама открива този пропуск“.

Снимка: btvnovinite.bg

„На 6.01. аз пуснах първото запитване до Здравната каса, за да потвърдя документално сигнала, който имам. Два дни по-късно е първата заповед за проверка и два дни по-късно е всъщност решението изведнъж на правителствена да върне част от парите. Правителствена болница нямаше да бъде проверена от Здравната каса, ако аз не бях подала сигнал на 6.01. Но това не е цялата история – има още една проверка и тя показва още 38 мними пациенти за още 140 хил. лв., които не са възстановени“, разясни Бенатова пред bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Засега от болница „Лозенец“, чието ръководство бе сменено, не коментират тези уточнения.

Снимка: btvnovinite.bg

Здравната каса е препратила до прокуратурата само в 5 от десетките случаи с мними пациенти. Резултати от стартиралото разследване към момента прокуратурата не е изнесла.