Смяна в ръководството на болница „Лозенец“ и Александровска болница.

Постът на дългогодишния директор на болница „Лозенец“  проф. Любомир Спасов заема доц. Радосвет Горнев. Новият директор на болницата досега е ръководел клиниката по обща и коремна хирургии. Назначен е и нов Съвет на директорите.

Причината е в изнесената информация за злоупотреби и нередности с трансплантациите на бъбрек от жив донор и черен дроб от трупен.

Според регистъра в момента у нас за бъбрек чакат над 920 души, а за черен дроб - 41. Процедурата кой ще бъде трансплантиран е дълга и сложна.

След казуса с нередностите, от националната пациентска организация излязоха с позиция, в която се казва, че се подрива доверието и поискаха отговорните институции спешно да се самосезират.

Казусът с трансплантациите в болница „Лозенец“ ще се отрази не само на донорството у нас, а и на всички пациенти, които са в листата на чакащите. Мнението е на Наталия Маева от националната пациентска организация. Самата тя е трансплантирана преди години.

„Това е ужасна новина, която рефлектира върху твоята психика. Ти губиш надежда, защото не знаеш ще имаш ли шанс или не“, казва Наталия Маева.

Когато се определя на кого ще се присади черен дроб, с предимство са пациентите с най-голяма степен на спешност. Когато те са повече от 1, както е било в случая, редът в листата се определя по допълнителни критерии.

Според Мария Шаркова – адвокат по медицинско право, вероятно ще се окаже, че е нарушен редът, по който се подбират пациентите. Едно лице може да има предимство пред някой, само, ако този друг се откаже, обяснява тя. Според Шаркова важен въпрос е колко време преди трансплантацията пациентът е определен като спешен.