Едва между 40 и 45% от гражданите, потърсили консултация във фургоните пред големите болници, имат симптоми, сходни с тези на коронавирусната инфекция, посочват от здравното министерство. Идеята е там да се прави бърз антигенен тест и консултация, за да стане ясно дали хората действително са заразени.

Преценката се прави от лекар. Затова и има случай, в които на пациентите се налага да плащат за тестове. В столицата цената за антигенен тест е около 35 лева за граждани без симптоми. Там и желаещите за преглед за повече.

До дни столичани със симптоми ще могат да се преглеждат и в COVID кабинети в поликлиниките, след като са били насочени по телефона от джипито. Това ще раздели потоците на болните с коронавирус и пациентите с други симптоми пред кабинетите на личните лекари, които на национално равнище в момента се оплакват от липсата на алгоритъм за лечение на пациентите с COVID-19.

Не е ясно обаче колко от поликлиниките в София ще имат капацитет за такива кабинети, както и откога ще започне издаването на направления за тестове.

До края на седмицата болниците ще получат допълнително бързи антигенни тестове, с които а изследват пациенти в пунктовете, а разходите, които са направени от лечебните заведения, ще бъдат възстановени. Ще се обсъди и дали резултатите от тях ще могат да са алтернатива на PCR тестовете и при положителен антигенен тест пациентите да се поставят в домашна изолация и под карантина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!