Опашки пред фургонa на столичната болница „Пирогов“ за PCR тест. През спешния център за денонощието са минали 150 души, от тях 28 са хоспитализирани. Желаещи за преглед е имало и през нощта. 

От днес централният вход на лечебното заведение ще бъде отделeн за пациенти със съмнения за коронавиурс. 

Идеята на мобилните пунктове пред големите болници е хората със симптоми, които търсят помощ, да бъдат преглеждани и тествани с антигенни тестове, които почти веднага показват дали даден човек е заразен.

Първата стъпка след приемането им е измерване на кислородната сатурация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако е под 90%, те тогава имат предимство и отиват по-бързо към триажната ни зала. Всички останали пациенти, които чакат, защото понякога бройката стига до повече от 15 в рамките на един час, се настаняват в във фургоните, като те изчакват реда си, за да им бъдат направени съответните изследвания“, обясни директорът на болницата проф. Асен Балтов.

Във фургоните трябва да има кушетка, бюро и консумативи. От два дни санитарят Васил Стефанов е на смяна в COVID триажа. Работата му е да кара пациентите на скенер и рентген, а след това ги настанява в изолатор.

Снимка: btvnovinite.bg

„Притеснени са, идват със задух. Около 30-40 минават по-тежките случаи. Има млади, има и стари, но предимно са възрастни хора“, обясни санитарят. 

Снимка: btvnovinite.bg

От днес всяка болница трябва да има подобни временни постройки за преглед на пациенти със симптоми на COVID-19. Мярката се въвежда след нареждане на премиера Бойко Борисов.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов уточни, че тестовете за антитела в новите триажи за пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция ще бъдат безплатни за гражданите.

Направленията за PCR тест

Междувременно проблем има и с направленията за PCR тестове.

Oт Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България поискаха направления за антигенни и PCR тестове да се издават при два, а не пет от симптомите за коронавирус, както предлага Здравната каса.

От вчера Данаил Николов обикаля болниците, за да бъде изследвана майка му, която е със симптоми.

„Явно има някакво пренатоварване, обикаляхме цял ден. Навсякъде ти обясняват, че трябва да дойдеш другия ден, вече ако успееш, да го направят“, сподели Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

И още една реорганизация в „Пирогов“ – от днес в лечебното заведение има допълнителни 200 легла за прием на пациенти с усложнения след коронавирусна инфекция. 

Статистиката 

Днес е регистриран рекордно голям брой излекувани от COVID-19 за денонощие. 750 души са преборили заразата. На този фон, обаче, процентът на положителните проби от направените тестове се запазва висок. Според данните, всеки трети от изследваните се оказва заразен. 

Новите случаи са 3 754, при малко над 11 хил. PCR теста. За съжаление, висок се запазва и броят на починалите, които за последните 24 ч. са 52-ама.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон от мерките, които вчера доц. Ангел Кунчев от щаба поиска, вероятно ще бъдат въведени единствено „зелени коридори“ за рисковите групи.

Това са времевите прозорци, в които възрастните хора да пазаруват. Окончателно това ще стане ясно, когато излезе заповедта на здравния министър. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!