Липса на медици, лоши условия в държавните болници, особено в провинцията и корупцията са основни проблеми на здравеопазването, показва представително проучване на Националния център за парламентарни изследвания от края на септември.

Над половината от попитаните твърдят, че няма да получат качествена грижа без връзки и допълнително заплащане.

Сравнителният анализ обаче показва, че за последните четири години се увеличават хората, според които медицинското обслужване е добро. Ето как се лекуват в една малка община.

„Ако не е тука тая болница да държи тая система около Мездра, Роман, ние умираме. Условията може да не са много добри, но хората лекуват със сърце“, каза Катя Савова, съпруга на пациент.

Като повечето малки болници, и тази изпълнява социални функции към пациентите си. „Съвсем на границата на екзистенц-минимума като възможности, не биха могли да отидат в София или в някоя по-голяма клиника“, посочи Светозар Луканов, директор на МБАЛ – Мездра.

Заради по-ниските възнаграждения обаче млади кадри не се задържат. „Ние шлифоваме един диамант и го подаряваме на голямата болница заради заплатата“, заяви Дияна Бурова от МБАЛ- Мездра.

Според допитването медицината в по-големите градове е за предпочитане, но не всеки може да си я позволи. „Плащахме, въпреки че имам решение от ТЕЛК, пак вземат пари, навсякъде гледат какво ще им дадеш“, каза Димитър Димов.

Най-висок е процентът на удовлетвореност от личните лекари. „Сега 50 процента са над 55 годишна възраст. Това означава, че след пет години нещата ще станат още по-зле“, подчерта д-р Бисер Тодоров, член на УС на БЛС – Враца.

Едва 9% от участвалите в допитването смятат, че здравеопазването у нас е по-добро от Евросъюза като цяло.