В началото на летния период проверихме чиста ли е водата по българското Черноморие и имат ли основания семейства да се притесняват, че тя може да бъде опасна за децата им.

През годините оплакванията за чистотата на плажовете не секват. Вижте във видеото част от сигналите, подадени в платформата „Аз, репортерът“:

Най-добрите и чисти плажове биват отличени със син флаг. Това означава, че отговарят на няколко критерия: има обозначени правила за поведение на плажа с цел опазването на средата; водата за къпане се изследва многократно и резултатите се публикуват своевременно за информация на посетителите; има достатъчен брой кошчета за отпадъци, включително за разделно събиране, чисти тоалетни, заустени в градската канализация; осигурени са спасители и средства за водно спасяване, средства за първа помощ.

Снимка: bTV

Вижте повече за критериите във видеото:

Първенец в класацията по брой плажове със син флаг в Европа е Испания с 683 флага. Следват Гърция (498 флага), Франция (492 флага), Турция (476 флага), Италия (408 флага).

Снимка: bTV

По данните за 2017 г. България е на 27 място с  11 плажа и 1 пристанище. Това са Дюни, Созопол – Харманите, Поморие – Изток, Слънчев бряг – Юг, Свети Влас – Централен, Свети Влас – Нов плаж, Свети Влас – Изток, Слънчев ден, Албена, Бялата лагуна, Оазис и яхтено пристанище „Марина Диневи“.

Снимка: bTV

Син флаг се дава само за един сезон.

Проверка на кореспондентите на bTV по морето заедно със здравните инспектори показа, че в началото на сезона водата отговаря на нормите.

Във Варна обаче част от плажовете остават проблемни, като този в „Златни пясъци“, където пречистването на водата се случва трудно. По-чиста ще е водата едва от догодина и на Офицерския плаж в морската столица.

В разгара на лятото пренаселените курорти на юг също може да създадат проблем с пречистването на отпадните води, въпреки разширението на някои от пречиствателните станции. В Китен и Приморско обаче разширението ще е факт най-рано следващото лято, а в Ахтопол, Варвара и Синеморец още няма изградено подобно съоръжение. Редовните туристи признават, че предпочитат да идват в началото на лятото, когато хотелите не работят на пълни обороти.

Вижте повече за резултатите от проверката във видеото:

Много голяма част от крайбрежната ивица отговаря на изискванията за син флаг, но получаването на сертификата е въпрос на кандидатстване, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Мария Кавлакова, екоактивист от партия „Зелените“ и „Да запазим Корал“, посочи, че на българина му липсва култура за опазване на околната среда. Не само по къмпингите и морето, навсякъде имаме да вървим много дълъг път във възпитанието и на децата, и на възрастните, каза тя.

От друга страна при положение, че няма кошчета, не може да обвиняваме някого, че си е хвърлил боклука на пясъка. Проблемите са комплексни, посочи Кавлакова.

Самото море също е голям замърсител, каза Драганов. По думите му, „ако сега отидете, на места, на които не е стъпвал нито един турист, ще видите тонове изхвърлени от морето пластмасови отпадъци“.

Вижте целия разговор във видеото: