За периода от 2009 г. до 2013 г. правителственият „Авиоотряд 28” е извършил 443 полета, а стойността само на горивото за тях е 3 141 980 лева. Това обяви депутатът от „Атака” и председател на временната комисия за полетите на властта Венцислав Лаков пред БНР.

Изпълнените полети за нуждите на президента в разглеждания период са 75 и са на стойност 667 158 лв. Вицепрезидентите са летели 6 пъти за 88 867 лв, а председателят на Народното събрание е летял 24 пъти на стойност 178 133 лв. На фона на тези числа, изпълнените полети за нуждите на председателя на Минситерския съвет са 267 на стойност 1 663 587 лв., информира Лаков.

Той уточни, че Комисията не е получила пълните данни, необходими за работата й – по думите му, не са били предоставени нито списъците по вътрешните полети, нито за разходите, направени през 2009 г. и 2010 г., когато Авиоотрядът не е бил на директно подчинение на министър-председателя.

Докладът вече е внесен в деловодството и предстои обсъждането му в Народното събрание. Текстът е повече от 40 страници и е придружен с 15 приложения полет по полет.

„Истинското име на този доклад е „безразборното хвърчене на властта“, ако трябва да го синтезираме. Това минава за колективна безотговорност на институциите. Убедихме се, че всички те, или голяма част от тях, действат по схемата: „Не знам, не чух, не видях”, допълни депутатът от „Атака”.

Венцислав Лаков изтъкна, че нито една от проверените от анкетната комисия институции няма задължение да съхранява списъците на пътниците, които са използвали самолетите на властта, така че проверката не е установила „име по име кой как е летял”.

„Над 3 млн. лв. са похарчени само за горивото. Иначе разходите са много повече – над 33 млн. лв, които са изгорени във въздуха за рязане на лентички, за партийни мероприятия”, подчерта народният представител от групата на националистите.

Лаков изтъкна, че разходите, всъщност, са много по-големи, защото кортежите с бронирани лимузини на НСО дублират по земя маршута на полета, за да посрещнат влиятелните държавни служители. „НСО наблюдава всичко, охранява всичко, но те казват: „Ние охраняваме президент, вицепрезидент, министър-председател, председател на НС и не се интересуваме от хората, които са заедно с тях.” Това е едно формално обяснение, което обяснява защо не ни се предоставят данни. Не ни се предоставят данни, защото, може би, ще излязат интересни зависимости”, предположи Венцислав Лаков.

Без да има право, „Авиоотряд 28” е извършил 69 търговски полета, като този с Бистришките тигри, от който тръгна скандалът с полетите на властта.

„Военно-транспортни полети, включително „Кугър“-ите, са ползвани за партийни мероприятия”, допълни Лаков. Той заяви, че употребата за търговски цели е ставала с личния подпис на премиера, макар че няма право да постъпва така.

„Атака” в парламента

Депутатът коментира и работата на 42-то Народно събрание, което изпадна в безпрецедентна ситуация в отсъствието на групата на „Атака” през последната пленарна седмица.

„Нямам никакви съмнения, че Народното събрание ще продължи работата си следващата седмица”, подчерта Лаков и отново увери, че отсъствието на парламентарната група от обсъждането на вота на недоверие в парламента е съвпадение.

„Атака” е отговорна политическа сила и ние от първия ден на този парламент настояваме парламентът да работи. Искаме парламентаризмът да се утвърждава, а не да се съсипва и да се слива, както прави в момента най-голямата парламентарно представена политическа сила, защото това, което става в последните дни, е удар по парламентаризма и удар въобще на институциите в България”, коментира Лаков.

В понеделник или вторник той и колегата му Илиян Тодоров отново ще посетят Брюксел. „В политическото ръководство на НАТО ще поставим много важния въпрос, за който ние се борим в момента - за пълен неутралитет на България по отношение на близкоизточния конфликт, а също така и за неучастие в мисия в Афганистан - предсрочното ни изтегляне от там, както и възможност България да не плаща за следвоенното реформиране на Афганистан”, обясни Лаков.