Правителството отпусна допълнителни 55 млн. лв. на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, решението е взето днес по време на заседанието на кабинета в Министерски съвет.

Парите ще бъдат изразходени за нуждите на „Авиоотряд 28” – ще бъде закупен самолет и ще се изгради хангар за съхранение и техническо обслужване на машината.

„Авиоотряд 28” се използва за полети на служители от министерствата и ведомставата у нас, както и при извънредни ситуации. В момента полетите със специално предназначение се извършват от две летателни машини - „Фалкон” и „Еърбъс”. 

През изминалата година имаше няколко инцидента с правителствения „Фалкон”. На 10 април самолетът спука гума, а на 15 ноември отказа навигационната система машината. При двата полета премиерът Бойко Борисов беше на борда.

Правителственият самолет беше спрян от движение за установяване на причината за аварията. Директорът на „Авиотряд 28” ген. Тодор Коджейков тогава апелира за закупуване на нова машина.

По-рано този месец кабинетът възложи на генералния директор на „Авиоотряд 28” да проведе преговори за сключване на договор за доставка на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение.