Заведенията отварят на 1 март, но готови ли са да посрещнат клиенти? Навсякъде текат последни приготовления. Масите са дизинфекцирани, табелите поставени.
Проверката ни в заповедта на здравния министър показа, че изискването масите да са на метър и половина отпада. Но влиза ново условие - заведенията да работят с капацитет 50%.
От сдруженията на заведнията съобщиха, че засега 50-60% от бранша има желание да се ваксинира.
От 1 април отварят и нощните заведения, но все още няма ясни правила как.
„Принципно по дискотеки, клубове, е важна квадратурата, да се остави свободно място за хората, които желаят доброволно да спазват дистанция“, коментира управителят на нощен клуб Мартин Михайлов.
От бранша всички имат готовност да отворят, а това тревожи хората, които изследват разпространението на заразата у нас.
„Първи март е новият осми декември. Това ще доведе до много по–голям брой на заразени. Мерките бяха адекватни за предишните варианти, в момента британският вариант доминира и симптомите се появяват много по–бързо от преди“, казва математикът Лъчезар Томов.