Зелена светлина за „зелените коридори“ - още от днес лекарите и болниците могат да възстановят масовата ваксинация.

На места това се случи часове след идването на доставката от „АстраЗенека“, а там, където коридорите не отвориха, се стигна до напрежение, заради липсата на предлагане на ваксини.

До тази ситуация се стигна, след като сутринта у нас дойде забавената доставка от „Астра Зенека“ от близо 53 хиляди дози и премиерът Бойко Борисов поиска „зелените коридори“ да бъдат възобновени.

Малко след 8 ч. сутринта камионът с поредните дози от  „АстраЗенека“ пристигна в сградата на „БулБио“. Председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов обяви, че всички 23 РЗИ-та в страната ще получат от бройките, като 50% ще отидат при личните лекари.

Така с хладилни чанти, първи на опашка се наредиха общопрактикуващите лекари пред РЗИ София.

Те получиха по 3 флакона от препарата, като с тях могат да ваксинират по 30 души.

Чакащите пациенти на доктор Гергана Гелева, обаче, са 100. „Звънят през ден, за да питат кога ще им бъде поставена ваксината“, казва тя.

С новите доставки, премиерът Борисов предложи на здравния министър „зелените коридори“ да се възстановят. Двамата посетих, обновеновената с държавни пари „Пирогов“.

Последва и заповед: „Зелените коридори“ отварят там, където няма желаещи от първа до четвърта фаза.

Малко след думите на премиера вече се беше извила опашка от желаещи пред „Пирогов“. Сред тях и 74-годишната Петранка Станчева.   „Великият министър-председател съобщи „има ли пред болниците, да ги пускат“. Хаосът е абсолютно пълен. Всеки излиза с някакво нареждане, хората се юрват насам натам и в крайна сметка нищо“, казва тя.

След няколко часа, хората бяха отпратени.

От „Пирогов“ обявиха на страницата си във „Фейсбук“, че „зеленият коридор“ се възстановява от 1 март в 13 ч. Преди това дози ще се поставят на приоритетните групи.

„Зелени коридори“ ще има и във ВМА, а в болница „Света Анна“ са още от днес. В страната очакванията са, че имунизацията ще се възобнови утре.

Ще има ли за втори дози?

Днес стана ясно от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, че от РНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ се пазят дози за втора игла, но при оксфордската ваксина на „АстраЗенека“ няма такава практика поради големия интервал между поставянето на дозите.

Въпреки забавените доставки осигуряването на втората игла не е пред риск, увери той.

Към края на седмицата страната ни очаква още 80 000 дози от „АстраЗенека“, но точната дата не е сигурна, а утре идват над 21 хиляди дози „Пфайзер“ и „Бионтех“.