Пристигна камионът с 52 800 хил. дози от ваксините на „АстраЗенека“ у нас. Това е четвърта пратка на този препарат. Количеството е значително по-малко от предварително очакваното за края на февруари заради производствени проблеми.

До този момент сме получили от „АстраЗенека“ общо 117 600 дози от три доставки, а с тази - те се увеличават на близо 170 хил. Именно това е и препаратът, който се поставяше на желаещите по време на „зелените коридори“.

Ваксините бяха доставени в сградата на „БулБио“ в София. Създадена е организация дозите веднага да бъдат разпределени в 28-те Регионални здравни инспекции в страната и приложението им да започне. 50% от пратката ще отиде при личните лекари. 

 
9 300 са отделените дози от препарата за София. 6000 от тях ще се предоставят на джипитата, а останалите 3 300 - към болниците за продължаване на ваксинирането по плана. Веднага след пристигането на пратката личните лекари се наредиха на опашка пред РЗИ-София, за да получат бройки от препарата.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов обясни, че дозите ще стигнат.

„В момента са ваксинирани над 210 хил. българи, което е един голям процент – над 3%. Нека не забравяме, че започнахме 699 на 27 декември. Около 15-20% е нарастването на ваксинираните“, допълни той. 

Снимка: btvnovinite.bg

Проф Гигов обясни, че „зелените коридори“ ще заработят отново, след като има необходимо количество препарати за целта. 

Директорът на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че още от днес ще започне ваксинирането на българи от първа до четвърта фаза с ваксини от новата пратка. 

Кирилов посочи, че от иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ се пазят дози за втора игла, при оксфордската обаче няма такава практика, защото при нея периодът за втора доза е по-голям – 10 седмици, което позволява всички постъпващи в страната количества да бъдат използвани веднага.

Снимка: btvnovinite.bg

Той беше категоричен, че поддържат постоянна връзка с производителя и при евентуални проблеми с бъдещи доставки ще започне да се пази втората доза и от този препарат.

„Сценарият, по който работим е за намаление с 50% и за второто тримесечие на количествата, така че да може да се гарантира втората доза. Надяваме се, такава е и комуникацията с производителя, че ще има увеличение през следващите месеци“, каза Кирилов.

В понеделник, 1 март, страната ни очаква да получи 21 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“/ „Бионтех“.