За дезинфекция е затворена 185-та детска градина в столичния квартал "Дружба" заради 3 случая на заразени деца.

От Регионалната здравна инспекция казаха за bTV, че ще бъдат тествани и децата, и персоналът на градината, като в момента тече и тестване.

Целта е работата да се възстанови максимално бързо и да се установи има ли и други случаи в градината, които да бъдат изолирани.

Снимка: bTV
А според пулмолога д-р Александър Симидчиев, от съществено значение за контрола на инфекцията са мерките на местата, на които има събиране на много хора.

Сред местата с най-висок риск от заразяване са тези, на които има големи струпвания от хора - като по трибуните на стадионите или нощните заведения, смята пулмологът д-р Симидчиев.

„За мен мачовете са едни от най-рисковите места. Защото там се събират хора, които се възприемат за здрави, а не всички са. Когато се допуснат 12 000 човека и тези хора викат, те отделят голямо количество. От тези 12 000 поне 30-ина ще бъдат заразени“, каза д-р Александър Симидчиев.

А лятото не е гаранция за по-леко преминаване на заразата. „Зависи от тестовете, от това как хората съобщават симптоми. Голяма част може да не съобщават такива, когато тръгнат на море и насам натам“, поясни експертът.

Тестването се извършва по специални протоколи, каза той. От значение е както броят на тестваните, така и изследваната група. „Това, което е ясно, е, че ако имахме 2500 теста, цифрата, която имахме днес, нямаше да бъде 66“, обясни още пулмологът.

За последното денонощие излекуваните са 33-ма. Има и три смъртни случая. Расте обаче и броят на хоспитализираните, и на пациентите в интензивни отделения. 

В момента се тества по-разширен кръг от хора, а не основно симптоматичните случаи, допълни още д-р Симидчиев.

34-годишен военнослужещ от поделение в Асеновград е заразен с COVID-19. Това е станало ясно тази сутрин - потвърдиха за bTV от РЗИ-Пловдив. Установяват се контактните му лица.