Затвор и глоба за незаконните копачи на въглища – такава промяна в Наказателния кодекс влиза в парламента след ваканцията.

Перник е едно от най-засегнатите места. Никой не знае с точност колко незаконни галерии има в района. На този етап реално контрол и наказания за копачите не може да има.  

Къщата на Лозан Павлов в пернишкия квартал „Рудничар” е една от най-засегнатите. Незаконна галерия минава под нейните основи. 

„Живея в постоянна тревога и очакване нещо да се оправи, то се забавя. Три години чакаш нещо да се оправи, да се подобри, а то става по-лошо”, казва Лозан.

До къщите на Лозан Павлов и съседите копачите минали през стари бункери. Направени са 6 подземни галерии. 

„Хващаш копача с 5-6 чувала, по 40 кг – 200 – 250 кг въглища. Смята се, че е маловажно, то е на ниска стойност и по принцип се прекратява от прокуратурата”, обясни Здравко Количков, началник на отдел "Сигурност" в община Перник. 

От пострадалите къщи в квартал „Рудничар” две ще бъдат съборени, останалите трябва да бъдат спасени с отпуснатите от правителството 253 000 лева.

„Ние сме се обръщали не само към междуведомствената комисия, но и към трима поредни министри на вътрешните работи. 10 години се правят незаконни дейности в Перник, като се взимат тези въглища под къщите на хората”, подчерта кметът на Перник Вяра Церовска. 

До дни в двора на Лозан Павлов ще започне укрепване. 

В Наказателния кодекс залагат наказание от 6 години затвор и глоба до 20 000 лева. Същото очаква и тези, които превозват или продават незаконно добитите природни богатства.