Гръцките туристи са предизвикали лавината в Боровец, тъй като са карали извън пистите, на места с лавинна опасност, обявиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Загиналият скиор не е имал лавинен уред.

Лавината падна вчера следобед в Боровец, в района на пистата Маркуджик 3. Загиналият е бил заедно с още двама души със сноуборд, които обаче са успели да излязат от лавината.

Акцията по издирването на изчезналия скиор продължи 5 часа. В нея участваха 25 планински спасители и 4 кучета. Лавината е била с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина.

Лавинната опасност
в района е в сила и днес. От Планинската спасителна служба (ПСС) предупреждават да се избягват навятите северни, североизточни и източни склонове, напомнят туристите да тръгват подготвени за планината.

Свидетел на инцидент в Боровец става скиорът Стефан Христов. Той е говорил с групата гръцки туристи и ги е предупредил, че мястото е много опасно.

„Първо се спуснаха верижно, с цел да се снимат. Бяха много близо един до друг, а това не се прави“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Христов.

По думите му причината да загине скиорът, а не сноубордистите не са ските, защото те се свалят по-лесно.

„Скиорът е бил на по-неподходящо място. Бордистите са били в ниската част на лавината и са били „изплюти“ от лавината“, коментира скиорът.

Какво още каза за инцидента и за опасностите в планината Стефан Христов – гледайте във видеото: