Три пъти повече COVID заразени от оздравелите за денонощие. Вирусът отбеляза пореден ден с близо 7000 инфектирани. Здравни инспектори алармираха за проблем в системата- повторно заболели не излизат в списъците им

Здравният министър проф. Асена Сербезова пък успокои във социалните мрежи, че сертификатите за преболедували ще продължават да важат. До объркването се е стигнало след като вчера беше обявено, че ще се обсъжда дали да не отпаднат здравните документи за антитела.

На този фон, текат засилени проверки на карантинираните и поставените под задължителна изолация по домовете. 80-годишната Венета Памукова е карантинирана като контактна на заразен близък, няма симптоми.

„Първата доза ми е още от май, втората юни, на 3 декември ми е бустера. Добре съм, ям си, пия си, това е най-важното", разказва тя.

Екипи на полицията проверяват по списък, подаден от здравната инспекция.

"2519 са карантинираните души за цялата община Сливен. На случаен принцип е, абсолютно невъзможно е да се обиколят наведнъж толкова“, заяви инспектор Николай Колев от ОДМВР – Сливен.

Освен за недостиг на проверяващи, здравни инспектори в Перник сигнализират и за друг проблем, който пречи всички да бъдат регистрирани и открити. Оказва се че повторно заразените не излизат като такива. Затова от РЗИ разчитат на съвестта на заболелите, да се подадат сами.

Масово на ден по 15-20 лица се подават и ги няма  в списъка и ние няма как да ги знаем и как да ги потърсим. Чак когато излязат от карантина и отидат при личния лекар за болничен, се оказва, че ги няма в системата. И се почва едно звънене проучване, изработване на документи“, обясни Даниела Георгиева, гл. инспектор в "Надзор на заразните болести" – Перник.

Според инспекторите карантинираните нарушители са единици. Повече са противниците на противоепидемичните мерки

„Има една част от хората да кажем. между 20-30%, които видимо не желаят да спазват“, смята директорът на РЗИ - Перник д-р Александър Златанов.

Проблем за съставяне на епидемичната картина е и откриването на контактните лица на пациентите в тежко състояние.

Потърсихме за коментар здравното министерство дали и кога системата ще бъде поправена, днес обаче опитите ни да се свържем с тях по телефона бяха неуспешни.

От РЗИ – София пък уточниха днес карантинираните заради контакт със заразения депутати бивш енергиен министър Теменужка Петкова. След преглед на записите от Народното събрание под карантина са поставени двама души от комисията по "Енергетика", всички присъствали на бюджетната комисия, както и най-близко стоящите до Петкова колеги в парламентарната зала.

От началото на епидемията до днес под карантина са били поставени над 1,8 млн. души. Според официални данни от Единния информационен портал към днешна дата карантинираните са 37 282 души.

Снимка: bTV

Проверки по домовете от служители на МВР до края на 2021 г. са извършени на 1,4 млн. души.

Снимка: bTV

Екипът ни поиска информация от МЗ и за броя на нарушителите на карантината и наложените глоби, но такава към този момент не ни е предоставена.