Сертификатите на база преболедуване остават към настоящия момент, това написа в профила си във "Фейсбук" здравният министър проф. Асена Сербезова.

Уточнението идва след изказването ѝ пред журналисти в парламента вчера, че няма решение сертификатът за антитела да отпадне.

"Правилата в България са едни от най-либералните. Все още няма решение дали да отпадне удостоверението за наличие на антитела, на този етап все още се обсъжда. Евентуална промяна за зеления сертификат ще има, ако бъде направено предложение от Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката, здравния контрол и главния държавен здравен инспектор. На този етап няма такова", заяви още тя в петък.

„Знам, че се спекулира с много теми в нашето общество и не може да се опровергава всичко, което е погрешно интерпретирано (че то време няма да стигне...), но темата за здравето е много чувствителна и затова искам да внеса това уточнение“, пише още тя в поста си в социалните мрежи.

Здравният министър съветва още "пишещите и изказващите се да си дават сметка, как това, което прочетат хората, може да засили техните опасения и страхове, а това е най-ненужното в момента".