За един есемес на кирилица плащаме повече отколкото за съобщение със същото съдържание, изписано на латиница.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна процедура за нелоялна търговска практика по инициатива на нейния председател Димитър Маргаритов.

Прието е, че за цената на едно текстово съобщение можем да използваме 160 символа. Още през миналия век германски инженер изчислява, че основните неща, които пишем, се побират в 160 символа. Това се взима за база за дължината на един есемес.

Снимка: bTV

"Разликата в броя символи се дължи на технически стандарт, който е валиден за целия свят, не единствено за България. Есемесът е с максимален обем от 140 байта (1120 бита). За изпращането на съобщения на латиница се използват 7-битови символи, които се компресират в 140 8-битови знака", отговориха от мобилните оператори.

Снимка: bTV

По този начин максималният брой на символите на латиница е 160 (160*7=140*8=1120 бита). За използването на кирилица се използват 16-битови символи, което прави максимум 70 знака (70*16=1120 бита). Важно е да се знае, че дори и една буква да е на кирилица то цялото съобщение ще се  прекодира.

Това не е оправдание, българският език е официален за Европейския съюз, контрира Маргаритов.

Друга важна за потребителите на мобилни услуги информация е, че от 15 юни тази година отпада роумингът в Европейския съюз.

Снимка: bTV

Вижте повече във видеото: