С реформата в българското образование ще бъдат въведени защитени професии, обучението по които ще се подпомага от държавата и бизнеса, съобщи министърът на образованието проф. Анелия Клисарова в предаването „Лице в лице” по bTV. Това са професии, които не са толкова атрактивни и за тях не може да се създаде цяла паралелка, но са необходими за обществото, обясни тя.

Клисарова даде пример с ангажирани в развитието на железопътния транспорт, какъвто е приоритетът по ОП „Транспорт”. Министърът допълни още, че България изпитва недостиг на заварчици и ползва услугите на професионалисти от Полша. „Необразованите хора не могат да се справят с навлезлите нови технологии – стругът не е стругът от едно време”, обясни още Анелия Клисарова.

Тя определи като приоритет на ведомството си през тази година ромените в Закона за професионалното обучение, така че да се въведе дуалната система, което задължително обаче ще доведе и до промени в Кодекса на труда.

Учениците, завършили обучението си по дуалната система, ще получават по две дипломи - за средно образование и за професионална квалификация. „С тази диплома ще могат веднага да започнат работа, включително и на мястото, на което са работили”, обясни проф. Анелия Клисарова и подчерта, че системата вече има подкрепата на синдикатите и на работодателите.