"Засега няма нужда армията да се включва в охраната на границата", заяви вътрешният министър Младен Маринов на ГКПП „Капитан Андреево“. Той е категоричен, че полицейските служителите са готови да реагират, ако се наложи и има натиск

Снимка: Пресцентър на МВР

Кога ситуацията на границата ще се успокои, зависи от политиците, каза Младенов.

Снимка: Пресцентър на МВР

Тази сутрин Турция заяви, че вече няма да спира бежанците на нейна територия да стигнат до Европа. Междувременно преди минути стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата са обсъдили обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Изяснено е, че към момента няма пряка заплаха за България. Премиерът Борисов и президентът Ердоган са се разбрали двамата да проведат среща в понеделник.

Две групи мигранти са задържани тази сутрин около граничен пункт „Капитан Андреево“. Опитали са се да влязат нелегално от Турция към страната ни. Няколко часа по-късно на мястото са мобилизирани екипи на жандармерия и гранична полиция.

"Имаме данни за струпване на мигранти в Одрин. Към момента има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там. Когато се бият с ракети, хората бягат. Паниката е огромна. А едновременно с това, когато ние въвеждаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса си представете да започнат да влизат стотици хиляди мигранти. И затова ние не можем да си го позволим", заяви министър-председател Бойко Борисов по време на извънредното заседание на министерски съвет.

Армията също е в готовност да отиде на границата, обяви военният министър.

"Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една. Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника", заяви Каракачанов.

Въпреки засилените мерки, хората в региона се опасяват от нова мигрантска вълна. Освен по суша държавата ни ще засили и сигурността по морската ни граница.

Вътрешният министър е категоричен, че в момента обстановката на нашата граница е спокойна. Засилените мерки за сигурност обаче са довели до образуване на по-големи опашки за влизане в България.

„Като обстановка можем да кажем, че в момента на гръцката граница има проблем. Колегите там се опитват да не допуснат нелегално преминаване на границата“, каза Младенов.

Спокойно е и от турската страна на браздата, на ГКПП „Капъкуле“. По-рано този петък екип на bTV e засякъл група мигранти, движещите се към нашата страна, но те са били спрени и отклонени от екип на турската жандармерия. По-рано мигранти заявиха, че са били отклонявани към Гърция и не им позволяват да продължат към България.

Различна е обаче ситуацията на границата с Гърция, турските власти оставят бежанците да се настанят в ничията земя, в очакване Гърция да ги пусне. Има съобщения за епизодични напрежения, сблъсъци и сълзотворен газ.

Европейската комисия е в готовност да помогне, ако България поиска допълнителна подкрепа за опазването на границите.

„Относно информацията и спекулациите за движението на мигранти в Турция искам да подчертая, че турската страна не ни е уведомявала за промени в политиките си относно бежанците“, заяви Петер Стано, говорител на ЕК.

В Турция има близо 4 милиона бежанци в лагери по сирийската граница, а още близо милион чакат да влязат в страната заради сраженията в Идлиб.