„Има реална опасност“ от нова мигрантска вълна от Турция към България, обяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на министерски съвет, посветено на мерките срещу коронавируса.

Има информация за концентрация на голям брой мигранти в Одрин в близост с нашата граница, съобщи министър-председателят, според когото е тревожен фактът, че турските граничари са се „дръпнали“ навътре в тяхната страна. Премиерът е наредил на Гранична полиция да влезе във връзка с турските си колеги.

Малко по-рано този петък високопоставен турски представител е заявил, че Анкара повече няма да спира сирийските бежанци по пътя за Европа, съобщи „Ройтерс". Причината е, че самата Турция е изправена пред нова бежанска вълна от сирийската провинция Идлиб, където се водят бойни действия.

Затова се вземат мерки за подсилване на защитата на границата ни и на място е дислоцирана жандармерията.

„Чакам всеки момент с президента Ердоган да ме свържат“, заяви Борисов, който смята, че решението на проблема ще бъде постигнато чрез комуникация с Турция по линия на НАТО.

„Има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там. Когато се бият с ракети, хората бягат, разбираемо е.“, каза Борисов, който отбеляза, че ситуацията се утежнява, тъй като случващото се съвпада по време, когато „налагаме тежки процедури за влизане и излизане за коронавируса“.