Стотици приютени в Турция мигранти от Сирия, Афганистан и др. тръгнаха към границите на южната ни съседка с България и Гърция още от ранните часове на днешния ден. Вече има първи опити за проникване в Гърция през сухоземната граница и по вода, докато се появяват информации, че турските власти по един или друг начин спират евентуална вълна към нашата страна.

„Казаха ни, че към момента не можем да влезем в България, казаха ни да тръгнем към Гърция“, заяви пред репортер на турската телевизия Ен Те Ве един от мигрантите. Друг потвърди: „Казаха, че е забранено (да преминаваме към България). Казаха ни да минем през морето (граничната река Марица)“.

До потенциалната нова мигрантска вълна се стигна след ескалацията на напрежението в сирийската провинция Идлиб. Там турските войски бяха подложени на въздушни удари от войските на правителството в Дамаск, което е подкрепяно от Русия. Опасенията са, че може в отговор на сериозните загуби Анкара да предприеме мащабно настъпление, при което е неизбежен сблъсъкът както със силите на Башар ал-Асад, така и с руските им съюзници. Москва изпрати ракетоносни кораби в региона.

В резултат хиляди хора бягат от Идлиб, за да не се окажат под кръстосан огън. В Турция вече има близо 3,6 милиона мигранти и самото им присъствие започва да бъде политически въпрос за президента Реджеп Ердоган. Поради тази причина той обяви, че вече не може да изпълнява ангажимента си към европейските страни да опазва външните си граници от желаещи да стигнат до страните от ЕС.

Снимка: Reuters

Така агенциите съобщават за засилено придвижване на хора в провинциите Одрин и Чанаккале.

Самата турска операция в Сирия започна с формалната цел да обособи район, в който мигрантите да бъдат разселени. Случайно или не, голяма част от територията, планирана за този проект, беше под контрола на кюрдските бойци, изнесли битката с „Ислямска държава“ на гърба си, но и смятани от Анкара за терористи и сепаратисти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!