Ново огнище на COVID-19 е регистрирано в завод за авточасти в Смолян. 57 от направените до момента 377 проби в предприятието се оказват положителни.

„Навсякъде има болни, положението е такова. Шлемовете ще бъдат доставени днес, до сега сме с маски“, каза Александър Асенов от отдел „Поддръжка“ в завода. 

Оперативният директор Костадин Христов уточни, че продължават да тестват служителите си и се надяват да няма повече положителни проби. Предприятието не работи от събота. Спрени са и автобусите за организиран транспорт.

С предписание на здравните инспектори са спрени няколко поточни линии. Заводът ще продължи работа от утре, но при спазване на строги правилa.

„Каквото и да направим, гаранции за опазване няма. Затова сме склонни, наистина да ги оставим да работят, защото ако чакаме момент, в който всички работници до едни да бъдат здрави – не съм сигурна, че ще дойде този момент“, коментира Д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ – Смолян.

В Асеновград издирват контактните на заразен 33-годишен военнослужещ от поделение. Дали ще се наложи карантина на звеното, в което е служил все още не е ясно.

„Мъжът в петък не се е почувствал добре, сам е потърсил помощ. Първоначално е бил на домашно лечение. Към настоящия момент мисля, че вече хоспитализиран в УМБАЛ „Св. Георги“, уточни областният управител на Пловдив Дани Каназирева. 

От днес започна масово тестване в столичната 185-та детска градина заради трите заразени деца. Резултатите на 143 деца и 56 служители се очакват най-рано утре, казаха от Столичната регионална здравна инспекция.

Заради заразени с COVID-19 служители затвориха за дезинфекция сградите на Министерството на енергетиката и в Агенцията по геодезия, картография и кадастър в столицата. Услугите на ведомствата ще се изпълняват единствено по електронен път.

Данните за последните 24 ч. показват, че 66 са новозаразените, но при значително по-малко тестове. Общият брой достигна 4691 от началото на епидемията у нас. За последното денонощие излекуваните са 33-ма. Има и три смъртни случая.

Расте и броят на хоспитализираните, и на пациентите в интензивни отделения.